بلوک سبک چیست ؟
در این مقاله می خواهیم به این موضوع بپردازیم که بلوک سبک چیست ؟ دلیل استقبال و پرفروش بودن این بلوک چیست؟
همچنین در ادامه با مواد تشکیل دهنده، مزایا و انواع این بلوک بیشتر آشنا می شوید.
بلوک سبک یکی از بهترین و پرفروش ترین بلوک های ساختمانی محسوب می شود که به علت ویژگی های منحصر به فردی که داراست، جایگاه خوبی در صنعت ساختمان سازی کسب کرده است.
از بلوک سبک در دیوارهای غیر باربر استفاده می شود و استفاده از آن در دیوارهای باربر توصیه نمی شود.
بلوک سبک از چه موادی تشکیل شده است ؟
در ترکیبات این بلوک از سیمان، آب با ماسه ریز دانه و پوکه های معدنی استفاده می شود.
میزان مصرفی این مواد در ترکیب برای ساخت این نوع بلوک بر حسب کاربرد موردنظر متفاوت خواهد بود.
حالا چرا این بلوک ها، به بلوک سبک نامیده شده اند؟!
علاوه بر موادی که در متن فوق به آن اشاره شد، عنصر دیگری نیز در این ساختار وجود دارد.
به دلیل این که بخش بیشتری از حجم این بلوک ها از مقدار زیادی هوا تشکیل شده به آن بلوک سبک گفته می شود.
به عبارت دیگری ایجاد تخلخل توسط حباب های کوچک هوا در بافت آن است.
کاربرد های اصلی بلوک سبک
همان گونه که تا به این لحظه متوجه شده اید، بلوک های سبک دارای ویژگی ها و مزیت های خاصی هستند که باعث شده تا برای امور گوناگونی مناسب باشند. در واقع بلوک های سبک به دلیل ماهیت و کارایی منحصر به فرد خود، برای طیف ویژهای از اقدامات ساختمانی مناسب هستند.
البته باید عنوان کنیم که این محصولات به دلیل جنس و متریال خود نمی توانند در تمام بخشهای ساختمان مورد استفاده قرار گیرند. البته اگر از مدل های ویژه آن استفاده کنید، می توانید در بخش های دیگری هم آن را به کار بگیرید. اما در هر حال کاربرد اصلی بلوک های سبک برای دیوارهای غیر باربر است.
در واقع این دسته از بلوک ها به دلیل ساختار خود می توانند در دیوارهای باربر مورد استفاده قرار گیرند. به همین جهت است که عموما از آن ها برای ساخت دیوارهای غیر باربر استفاده می شود. البته باید این موضوع را عنوان کنیم مدل هایی با ضخامت بیشتر از بلوک های سبک وجود دارد که میتوان آنها را برای دیوارهای باربر هم استفاده نمود. این دسته از بلوک ها ساختار مقاوم تری داشته و ضخامت آن ها نسبت به مدل های دیگر بیشتر می باشد. با این اوصاف اغلب بلوک های سبکی که در بازار وجود دارند، برای دیوارهای غیر باربر استفاده می شود.
از طرفی دیگر این بلوک ها اغلب برای حصارکشی، جدا کردن تیغه های مختلف و پارتیشن بندی بخش های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. نکته قابل توجه این است که در صورت قرار گرفتن در معرض فشار، ساختمان ممکن است دچار ترک و یا کشیدگی شوند. بر همین اساس است که نباید آن ها را در ستون استفاده نمود بلکه بایستی آن ها را صرفا به عنوان تیغه یا جدا کننده استفاده کرد.
چگونگی کار با بلوک سبک
چگونگی کار با بلوک های سبک یکی دیگر از مهم ترین مولفه هایی است که باعث شده تا این دسته از بلوک ها نسبت به سایر مصالح ساختمانی متفاوت باشند. در واقع اغلب بلوک های سبک را نمی توان به وسیله ملات سنتی نظیر سیمان یا آهک نصب نمود. بلکه بایستی برای اتصال آن ها از چسب مخصوصی استفاده نمود که غالباً به همراه بلوک ها عرضه می شود. این موضوع بیشتر در رابطه با بلوک های سبک aac نظیر بلوک سیپورکس و هبلکس به چشم می خورد. برای سایر بلوک هایی نظیر پرین و لیکا می توان از سیمان استفاده نمود. با این اوصاف بلوک های یاد شده بایستی حتماً به وسیله چسب مخصوص متصل شوند.
در واقع این بلوک ها به دلیل ساختار ویژه ای که دارند، نمی توانند اتصال مناسبی با ملات یا سیمان داشته باشند. از طرفی دیگر ملات باعث میشود تا وزن کلی دیوار ساخته شده به وسیله آن افزایش پیدا کرده و در نتیجه بلوک ها نمی توانند ویژگی های خود را به شیوه ای مناسب ارائه دهند. بر همین اساس است که برای اتصال آن ها از چسب مخصوصی استفاده می شود که علاوه بر اتصال قدرتمند، می توانند ویژگی های بسیار منحصر به فردی داشته باشند که این محصول را در نوع خود بی نظیر می کند.
ویژگی های بلوک سبک
ویژگی بلوک های سبک را میتوان به عنوان یکی از مهمترین مولفه هایی دانست که موجب نفوذ این دسته از تولیدات در میان عامه مردم شده است. در واقع باید عنوان کنم که بلوک های سبک دارای ویژگیهای بینظیری هستند که مشابه آن را نمی توان در مصالح دیگری یافت. همین مورد هم باعث شده تا این تولیدات در نوع خود بسیار منحصر به فرد باشند.
البته کم نیستند افرادی که هنوز اطلاعات دقیقی در رابطه با ویژگی های بلوک سبک ندارند. این موضوع هم باعث میشود تا در زمان انتخاب به سراغ محصولات دیگر رفته و انتخاب هایِ اشتباهی داشته باشند.
ما در ادامه برخی از شاخص ترین ویژگی های بلوک سبک را خدمت شما عزیزان ذکر کرده ایم.
مزایای بلوک سبک چیست ؟!
این بلوک ها به دلیل مزایای زیادی که دارند با استقبال شدیدی همراه شده اند.
اولین ویژگی برجسته این بلوک، وزن سبک آن است که از اسم آن هم مشخص است.
وزن سبک این بلوک نسبت به سایر بلوک ها از مزایای مهم و قابل توجهی است.
استفاده از بلوک سبک باعث کاهش بار مرده ساختمان می شود که این مورد هم یکی از دلیل های انتخاب مهندسان برای ساخت انواع ساختمان است.
بخوانید: بار زنده و بار مرده ساختمان
امروزه اهمیت عایق سازی بحث داغ و مهمی است که قابل توجه ناظرین و مهدسین قرار گرفته است.
بلوک سبک در مقابل رطوبت مقاوم است و هنگام گرما یا حریق (عایق حریق) و زلزله مقاومت بالایی از خود نشان می دهد بهترین گزینه برای انتخاب است.
همچنین از مزایای دیگر این بلوک می توان به عایق صوت اشاره کرد. خیلی آزاردهنده خواهد بود که سر و صدای واحدهای دیگر ساختمان به واحد شما بیاید و برعکس. به همین دلیل برای خیلی از افراد و خیلی از ساختمان ها با کاربری های متفاوت مثل بیمارستان ها، سالن کنفرانس و... باید از انواع مصالح ساختمانی که عایق صدا هستند، استفاده نمود.
استفاده از بلوک عایق به دلیل مقاومت بالا در برابر عوامل مختلف بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
مقاومت بلوک سبک در برابر حرارت (عایق حرارت)
مقاومت در برابر حرارت را میتوان به عنوان یکی از مهم ترین مولفه هایی دانست که باعث شده تا بلوک های سبک در بین عامه مردم نفوذ کنند. در واقع اغلب بلوک های سبک می توانند حجم زیادی از حرارت را تحمل نمایند. همین مورد باعث شده تا طبق استاندارد ساختمان سازی ایران به عنوان مصالح ضد حرارت شناخته شوند. این موضوع باعث شده تا به انتخاب مناسبی برای ساخت بناهای حساس بدل شوند.
عایق بودن در برابر انتقال حرارت از مهم ترین ویژگی هایی است که معماران برای انتخاب یک مصالح به آن دقت میکنند. در واقع باید عنوان کنیم که بلوک های سبک به طور کلی در برابر انتقال حرارت دوام بسیار بالایی دارند. به گونه ای که اغلب آن ها می توانند ضریب انتقال بسیار اندکی داشته باشند. این موضوع باعث میشود تا در فصول سرد و گرم سال دمای داخلی خانه شما معتدل بماند؛ چراکه هوای خارج از خانه بر روی دمای داخلی آن تاثیر نمی گذارد. این موضوع برای فصل های سرد و گرم سال بسیار حیاتی است چرا که باعث می شود تا شما هزینه های کمتری را برای سیستم گرمایش و سرمایش خانه تان بپردازید.
از طرفی دیگر فضای داخلی خانه هم برای مدت زمان بیشتری معتدل می ماند. این موضوع اجازه می دهد تا بلوک های سبک بتوانند برای شرایط اقلیمی کشورمان انتخاب بسیار بهینه تری باشند.
مقاومت بلوک سبک در برابر زلزله
مقاومت در برابر زلزله را میتوان به عنوان یکی از مهم ترین ویژگی هایی دانست که باعث می شود تا سیاست کلی معماران در زمینه ساخت یک خانه تغییر کند. در واقع تمام معماران به دنبال مصالحی برای افزایش مقاومت در برابر زلزله هستند. به گونهای که هر اندازه یک مصالح در برابر زلزله مقاومت بیشتری داشته باشد، به سادگی هم در بین مردم نفوذ می کند.
بلوک های سبک به دلیل وزن اندکی که دارند، می توانند مقاومت بالایی ایجاد کنند. در واقع هر اندازه که وزن کلی یک ساختمان کمتر باشد، می تواند در برابر زلزله مقاومت بیشتری از خود نشان دهد.
افزون بر این موارد، بلوک های سبک به دلیل ساختار فیزیکی خود می توانند در برابر کشش و شرایطی پرفشار هم دوام بالایی از خود نشان دهند. ترکیب کلی این دو مورد باعث شده تا ساختمان های ساخته شده به وسیله بلوک های سبک در برابر زلزله مقاومت بالایی داشته باشند.
افزایش سرعت عمل
بلوک های سبک عموما در مقایسه با سایر مصالح نظیر آجر و سفال ابعاد بزرگتری دارند. همین مورد باعث میشود تا دیوار چینی به وسیله آن ها ردیف های کمتری نیاز داشته باشند. مازاد بر این، وزن کمتر آن ها اجازه میدهد تا بناها و کارگران بتوانند به شیوهای ساده تر و سریع تر آن ها را جابجا نمایند. این موضوع در نهایت باعث افزایش سرعت عمل کار می شود.
بر همین مبنا هم بسیاری از سازندگانی که به دنبال اتمام سریعتر پروژه هستند، از بلوک های سبک برای ساخت دیوار خود استفاده می کنند؛ چرا که علاوه بر کاهش هزینه های آن ها، میتوانند موجب افزایش سرعت کار شده و زمان پروژه را به حداقل برسانند.
اجرای ساده تر
اجرای ساده تر می توان از دیگر فاکتورهای بسیار مهمی دانست که اجازه می دهد تا بیش از پیش در بین مردم محبوب شوند. در واقع اغلب بلوک های سبک را می توان به وسیله چسب متصل نمود. این موضوع باعث میشود تا پروسه ساخت دیوار به وسیله آن ها بسیار ساده و آسان باشد. به گونه ای که اغلب بناها و کارگران می توانند به سادگی آن را اجرا کرده در نتیجه سرعت کار افزایش پیدا کند.
قرارگیری اتصالات و مسیرهای مختلف برای اموری همچون سیم کشی و لوله کشی در این بلوک ها بسیار ساده است. بلوک های لیکا و پرین به دلیل ساختار توخالی خود فضای لازم برای عبور این اتصالات را دارند. از طرفی دیگر بلوک های AAC به دلیل ساختار بی نظیر خود به سادگی با اره قابل برش هستند و می توان مسیر مورد نیاز را در آن ها ایجاد نمود. این موضوع هم به نوبه خود باعث شده تا اجرای یک ساختمان به وسیله این بلوک بسیار ساده تر باشد.
ضریب فشردگی اندک
ضریب فشردگی را می توانید از ویژگی های فنی و مهمی دانست که متاسفانه اغلب مشتریان عادی اطلاعات دقیقی در رابطه با آن ندارند. در حقیقت اغلب محصولات بتنی زمانی که در معرض فشار قرار می گیرند، فضای خالی آن ها به میزان مشخصی کاهش می یابد. این موضوع در اثر فشار ایجاد شده و امری طبیعی است. اما زمانی که میزان این فشردگی افزایش یابد، عموما ساختار مصالح تغییر کرده و باعث می شود تا درز و ترک های مختلفی در دیوار شما ایجاد شود. این مشکل به نوبه خود سلامت ساختمان شما را تهدید می کند.
خوشبختانه اغلب بلوک های سبک دارای ضریب فشردگی بسیار اندکی هستند. این موضوع در بلوک aac بیش از پیش به چشم می خورد. همین مورد باعث شده تا این تولیدات به انتخاب بسیار بهینه تری برای ساخت بناهای مسکونی بدل شوند. چراکه میتوانند عمر بسیار بالایی داشته و به نوبه خود در برابر هرگونه ضربات مختلف دوام بالایی از خود نشان دهند.
انواع بلوک سبک به چند دسته تقسیم می شود؟
امروزه باتوجه به فاکتورهای مختلفی از انواع بلوک سبک در صنعت ساختمان سازی استفاده می شود.
بلوک سبک دارای انواع مختلفی است. حتما اسم بلوک سیپورکس را شنیده اید.
بلوک سبک سیپورکس یکی از بهترین بلوک سبک است که حدود 3 تا 4 برابر از آجرهای سنتی قدیمی و حدود 50% از بلوک های سیمانی سبک تر هستند.
علاوه بر بلوک سیپورکس، بلوک هبلکس، بلوک لیکا، بلوک پرین و... از بلوک های سبکی هستند که در بازار خرید و فروش می شوند و هم اکنون قابل استفاده هستند.
قیمت بلوک سبک
قیمت را می توان به عنوان یکی از مهمترین مولفه هایی دانست که بایستی برای خرید بلوک سبک به آن دقت نمود. در واقع زمانی که مشتریان در بین انبوهی از انتخاب ها دچار سردرگمی شوند، عموماً به سراغ قیمت می روند. به گونه ای که هر اندازه یکی از مصالح قیمت مناسب تری داشته باشد، بدون شک آن گزینه می تواند به انتخاب بهینه تری برای مشتریان بدل شود.
این موضوع در شرایط اقتصادی فعلی بیش از پیش خود را نشان می دهد. قیمت بلوک سبک در مقایسه با سایر مصالح بسیار ایده آل است. البته زمانی که قیمت یک بلوک سبک را در مقابل یک آجر یا یک سفال قرار دهید، ممکن است تصور کنید که قیمت این محصول اندکی نسبت به آن ها بیشتر است. اما باید بدانید که یک بلوک سبک هبلکس می تواند به تنهایی معادل ۱۰ آجر ابعاد داشته باشد. به همین جهت باید قیمت آن را در مقابل 10 آجر بسنجید.
در این حالت متوجه می شوید که بلوک های هبلکس بسیار ارزان هستند. مازاد بر این زمانی که ویژگی ها و البته مزیت های بی نظیر این محصولات را در نظر بگیرید، میدانید که قیمت پرداختی برای آن ها به مراتب کمتر از امکانات و مزیت هایی است که در اختیار شما قرار می گیرد.
با این اوصاف باید این موضوع را عنوان کنیم که قیمت بلوک سبک، متناسب با نوع و ابعاد آن میتواند تغییر کند. برای مثال قیمت بلوک های لیکا و پرین در مقایسه با بلوک های هبلکس و سیپورکس بسیار کمتر است. افزون بر این موارد هر اندازه که ضخامت و ابعاد بلوک بیشتر باشد، قیمت آن هم می تواند افزایش پیدا کند.
از طرفی دیگر این موضوع تا حدود زیادی به نوع فروشنده و برند سازنده آن هم ارتباط دارد. اما در حالت کلی قیمت اغلب این بلوکها در محدوده زیر ۱۰۰۰۰ تومان قرار دارد. البته باید این موضوع را عنوان کنیم که با توجه به تورم فعلی کشور، ممکن است ارقام به زودی تغییر کند. اما در شرایط فعلی قیمت کلی در این محدوده قرار دارد.
خرید بلوک سبک
اگرچه بلوک های سبک ویژگی های بسیار منحصر به فردی دارند، اما برای برخورداری از این ویژگی ها بایستی حتما آن را از مرجع معتبر خریداری نمایید. چراکه کاهش کیفیت در پروسه ساخت و تولید باعث می شود تا خروجی کار فاقد مزیت های لازم باشد.
افزون بر این موارد بسیاری از فروشندگان به دلیل واسطه بودن، نمیتوانند قیمت مناسبی را ارائه دهند. مجموع این موارد باعث شده تا انتخاب یک فروشنده جهت خرید بلوک سبک اهمیت بسیار ویژه ای به خود بگیرد. ما در شرکت سازه سبک آرسام سعی کردیم تا بالاترین کیفیت ها را در کنار مناسب ترین قیمت برای مشتریان قرار دهیم. لذا اگر به دنبال خرید بلوک هبلکس یا خرید بلوک سیپورکس یا سایر بلوک های سبک هستید، می توانید هم اکنون با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
منبع مقاله: بلوک سبک چیست؟ از سایت siporex.ir